top of page

ORAL PLAN

"ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ"

«Το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας»

Ένα λαϊκό ρητό στο επίπεδο της υγείας που από στόμα σε στόμα είναι σε όλους γνωστό. Εκείνο όμως που διαφεύγει την προσοχή όλων είναι η ερμηνεία του και οι στόχοι του στο επίπεδο της πρόληψης και της εφαρμογής του ως προγράμματος παροχής υπηρεσιών προς την κοινωνία όσον αφορά το θέμα της ΥΓΕΙΑΣ – ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ και όχι της νόσου.

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία των πρώτων εκπαιδευτικών μαθημάτων υγείας και καθημερινής διαχείρισης των αποκλίσεών της (ασθένεια) μέσω της αξιοποίησης πληροφοριών που αφορούν το άτομο, οι οποίες παρέχονται από ειδικά συστήματα διάγνωσης της υγείας του ενδιαφερόμενου. Ο κυρίαρχος τύπος ανθρώπου στις κοινωνίες μας σήμερα είναι ο αναλώσιμος άνθρωπος προς όφελος των αγορών (HOMUS ECONOMICUS). Βασικός στόχος των αγορών είναι η αύξηση του οικονομικού κέρδους ακόμη και μέσω της παγκόσμιας κοινωνικής εξαθλίωσης.

Ο κύκλος αυτός, που κατά περιόδους επαναλαμβάνεται με τη μορφή της οικονομικής κρίσης, πρέπει να τελειώσει φυσικά, μέσω της πολιτικής δραστηριότητας των κοινωνιών. Οφείλουμε τη μέθοδο αυτή ενάντια στην κοινωνική και ανθρώπινη υπόσταση από την πλευρά της οικονομικής ελίτ του πλανήτη να την απενεργοποιήσουμε και να την ακυρώσουμε διαπαντός με τη δυναμική πολιτική παρέμβαση των κοινωνιών μέσα από την εκδήλωση μίας νέας πολιτικό-κοινωνικής συμπεριφοράς, ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί. Το επιτελείο οικονομία-αγορές, χωρίς κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο, ανακυκλώνει τον άνθρωπο με κάθε τρόπο και τα προϊοντα της εργασίας του με στόχο τη συσσώρευση της υπεραξίας (κέρδος). Στόχος τους, ο απόλυτος έλεγχος διαχρονικά των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Η αναγκαιότητα της συγκρότησης των κοινωνιών από τους πολίτες, η ανάδειξη μίας νέας συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα από τον καθένα μας προσωπικά και από όλους μαζί είναι επιτακτική προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτά τα σχέδια. Με τη συμπεριφορά μας στο επίπεδο της αγοράς και την αλόγιστη συμμετοχή μας στην καταναλωτική διαδικασία ουσιαστικά ενισχύουμε τους στόχους των οικονομικών διευθυντηρίων και αποδυναμώνουμε την προοπτική της ύπαρξής μας. Παράλληλα δημιουργούμε συμπεριφορικές εξαρτήσεις που μας οδηγούν υπό τον έλεγχό τους ανά πάσα στιγμή. Μέσω αυτού του ελέγχου ανοίγουν μονοπάτια για να υπάρξουν προβλήματα υγείας και νόσου, τα οποία μας οδηγούν στο άλλο τεράστιο σκέλος της οικονομίας και του κέρδους, που αφορά τη νόσο και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της. Όταν έχουμε φτάσει πια σε αυτό το σημείο, είναι αδύνατο να ξεφύγουμε αφού πρόκειται για την ίδια μας τη ζωή.

Η νόσος και η αντιμετώπισή της είναι σήμερα ένα πανίσχυρο κομμάτι της αγοράς, με μεγάλη συμμετοχή στο τελικό προϊόν της οικονομίας, το κέρδος. Η ψυχολογική και βιολογική υπόσταση του ανθρώπου, δηλαδή η υγεία του, είναι ανοχύρωτη λόγω άγνοιας του σωστού τρόπου διαχείρισής της, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αγωγής υγείας και της συμπεριφοράς του καθενός μας μέσα στο πολυσχιδές καθημερινό γίγνεσθαι. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα μας προετοιμάζει ώστε να κινούμαστε στα πλαίσια της αγοράς και της οικονομίας, ενώ μας αφήνει ανεκπαίδευτους και αδαείς όσον αφορά την αγωγή της υγείας μας. Η διατροφική αλυσίδα είναι επίσης ένας πανίσχυρος τομέας που παρεμβαίνει πολύ δυναμικά αποσταθεροποιώντας την υγεία μας. Μεταλλαγμένα υβρίδια και πολυδιαφημιζόμενα διατροφικά σκουπίδια συμβάλλουν στη συγκρότηση συγκεκριμένης συμπεριφοράς, με εξαρτήσεις – ουσίες πολλαπλών χρήσεων – ζάχαρη – καπνός – καφές – νέες τεχνικές μαγειρικής αποπροσανατολισμού από την τεκμηριωμένα φυσική μεσογειακή διατροφή. Η βιοτεχνολογία συμμετέχει σοβαρά στην παραγωγή νέων προϊόντων διατροφής. Οι απόψεις και οι γνώσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις ποικίλλουν και δεν έχουμε αρκετή εμπειρία για εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

Ένα είναι καταγεγραμμένο στατιστικά, ότι η νόσος καλπάζει παράλληλα με τη φτωχοποίηση του ανθρώπου. Ο σύνθετος χαρακτήρας της ζωής και η πολυπλοκότητά της ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα οδηγούν τον άνθρωπο σε αδιέξοδα χρόνιου στρες. Εύκολα αυτός καταφεύγει στο κατασταλτικό ή χαλαρωτικό του σκεύασμα (φάρμακα, οινόπνευμα, καπνός ή άλλα ναρκωτικά) και πολλές φορές στη σημερινή εποχή στην αυτοκτονία. Από τις παραπάνω καταστάσεις, ανάλογα με τις γενετικές αντοχές του καθενός, ο άνθρωπος οδηγείται τελικά με μαθηματική ακρίβεια στη χρόνια ασθένεια και στη διαιώνιση της νόσου και των συμπτωμάτων της. Με τις πρώτες εκδηλώσεις κάμψης της υγείας, τα πρώιμα συμπτώματα καταγράφονται αρχικά στην στοματική κοιλότητα.

Να λοιπόν γιατί η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (ORAL PLAN) αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα πρόληψης ώστε να πληροφορηθούμε σε ολιστική βάση τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβει ο κάθε άνθρωπος στο επίπεδο της συμπεριφοράς του (ψυχολογία, διατροφή, ύπνος, διαχείριση καθημερινού στρες κ.ά.), ώστε να αναχαιτίσει κατά τη έναρξή τους τα πρώτα σημάδια αποκλίσεων της υγείας και να αποτρέψει τη χρόνια παρουσία τους, η οποία θα οδηγήσει στην εξέλιξη μίας νόσου, εξασφαλίζοντας έτσι την αρμονία της υγείας του.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page