top of page

Περιοδοντολογία

Το περιοδόντιο είναι το πεδίο του στόματος που απαρτίζεται από τους ιστούς του οστού (κόκκαλου) της φατνιακής ακρολοφίας των γνάθων, από το περιρρίζιο, δηλαδή το όργανο ανάρτησης κάθε δοντιού μέσα στο φατνίο, και από τα ούλα, ένα μέρος των οποίων προσφύεται στο περιόστεο των γνάθων, ενώ το υπόλοιπο κινείται ελεύθερα γύρω από τον αυχένα κάθε δοντιού, έχοντας ισχυρή πρόσφυση επί της ρίζας μέσω του συνδέσμου ο οποίος ορίζει τον πυθμένα της ουλοδοντικής σχισμής. Το περιοδόντιο από μόνο του αποτελεί ένα από τα πλέον δυναμικά πεδία εφαρμογής ολιστικής κλινικής πρόληψης υγείας.

Σήμερα θεωρείται αδιανόητο να απουσιάζει αυτό το πρωτόκολλο περιοδοντικού ελέγχου από ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας υγείας σε επίπεδο πρόληψης, ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Δυστυχώς, στη χώρα μας αυτό απουσιάζει παντελώς, όπως και η πρόληψη στο επίπεδο της υγείας. Για να κατανοήσουμε τα κλινικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στο πεδίο του περιοδοντίου ακόμη και σε νεαρές ηλικίες, αρκεί να σκεφτούμε ότι αυτά αποτελούν τα πιο πρώιμα συμπτώματα ασθενειών του οργανισμού, η εκδήλωση των οποίων εμφανίζεται καταρχήν στα ούλα με τη μορφή διαφόρων τύπων ουλίτιδας. Με την παραπάνω κλινική παρατήρηση τεκμηριώνεται στο ελάχιστο επίπεδο η πανάρχαια ρήση ότι «ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ». Όπως είναι φυσικό, στα θέματα που αφορούν το μεταβολικό φαινόμενο των ιστών του περιοδοντίου εμπλέκονται ιδιαίτερα τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος και του ενδοκρινικού συστήματος, τα οποία από κοινού καθορίζουν ουσιαστικά τον μεταβολισμό των ιστών.

Παράλληλα, ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι το Σάλιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία του στόματος σε επίπεδο σκληρών και μαλακών ιστών. Η διατήρηση καλής ροής και καλής ποιότητας σάλιου στο στόμα έχει σχέση με πάρα πολλούς παράγοντες της οργανικής αλλά και της ψυχικής μας υπόστασης.Άλλωστε, είναι πολύ γνωστό πια στα ερευνητικά εργαστήρια ότι οι πληροφορίες που προέρχονται από το σάλιο όσον αφορά τη γενική κατάσταση του οργανισμού είναι πολύ περισσότερες από τις πληροφορίες του αίματος.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το πεδίο εφαρμογής της ιατρικής του μέλλοντος, που θα αφορά ουσιαστικά την πρόληψη, θα είναι το στόμα και φυσικά δεν θα αργήσει να τεθεί σε εφαρμογή για πάρα πολλούς λόγους. Κατά τη γνώμη μας, σε κάθε κλινικό πρόβλημα που αφορά το περιοδόντιο, το πρώτο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το επίπεδο της αιμάτωσής του. Ως γνωστόν, το δίκτυο της περιοδοντικής αιμάτωσης είναι τριχοειδικό, το οποίο σημαίνει ότι η ροή των ερυθρών αιμοσφαιρίων γίνεται κατά μόνας, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια που προσκομίζουν οξυγόνο διέρχονται τα τριχοειδή αγγεία ένα προς ένα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διάμετρος των τριχοειδών αγγείων είναι μέχρι 0,6 μικρά, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν διάμετρο 0,7 ή 0,8 μικρά. Εάν λοιπόν (για διάφορους λόγους, κυρίως όμως λόγω παρουσίας πρωτεϊνών φλεγμονής) έχουν προκύψει συγκολλητικά φαινόμενα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, υπάρχει φυσικά και αδυναμία διέλευσής τους από τα τριχοειδή αγγεία. Οποιαδήποτε παρέμβασή μας τοπικά στο περιοδόντιο κάτω από τέτοιες συνθήκες θα έχει απλά πρόσκαιρα αποτελέσματα, με συνέπεια την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.Ως γνωστόν, η αρμονική αιμάτωση των ιστών είναι κλινική προϋπόθεση για την επιτυχία της όποιας θεραπείας.

Η εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου Ολιστικής Οδοντιατρικής αντιμετώπισης ικανοποιεί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση της φλεγμονής του περιοδοντίου, με την παράλληλη καθοδήγηση και αφύπνιση τού ασθενούς όσον αφορά τις καθημερινές του συμπεριφορές. Επίσης, μέσω υπολογιστικών προγραμμάτων ελέγχεται η ποιότητα του σάλιου του ασθενούς, το Ph του, αλλά και τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών του, πληροφορίες απαραίτητες για την εκτίμηση της κατάστασης του ανοσοποιητικού του συστήματος.Όλα τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που προβαίνουμε σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε άτομα που έχουν χάσει τα φυσικά τους δόντια και λόγω περιοδοντικών προβλημάτων, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται το καλύτερο επίπεδο επιτυχίας και πρόγνωσης μετά από μία τόσο σημαντική επέμβαση με υψηλό οικονομικό κόστος. Πάρα πολλά γράφονται καθημερινά για τις όποιες επιπτώσεις έχουν οι νόσοι του περιοδοντίου σε διάφορα όργανα και συστήματα, όπως την καρδιά, το κυκλοφορικό, τα νεφρά, τις αρθρώσεις κ.ά.

Ο κόσμος συνηθίζει να λέει ότι «ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ή ότι «ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ». Τελικά, αξίζει να δούμε μέσω των σύγχρονων κλινικών-ερευνητικών παρατηρήσεων και τη βοήθεια της τεχνολογίας τι ακριβώς συμβαίνει. Αφού το στόμα είναι ο καθρέπτης της υγείας, αυτό σημαίνει ότι εκεί καθρεφτίζεται πολύ πρώιμα οτιδήποτε συμβαίνει στην υγεία μας, όλες οι αρμονίες ή δυσαρμονίες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η διαδικασία εξέλιξης της ασθένειας σε νόσο αποτυπώνεται καταρχήν ως ασθένεια στους ιστούς του στόματος, μαλακούς ή σκληρούς, ανάλογα με τον χρόνο επώασης κάθε νόσου. Επομένως, είναι ανάγκη να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει σε προληπτική διαγνωστική βάση η έγκαιρη ολιστική διάγνωση των πρώιμων συμπτωμάτων ασθενειών στο στόμα για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση του ασθενούς μας όσον αφορά τις συμπεριφορικές βελτιώσεις που οφείλει να υλοποιήσει στην καθημερινότητά του προκειμένου να αποφύγει αρρώστιες στο μέλλον, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Στα σύγχρονα πρωτόκολλα ολιστικής περιοδοντικής προληπτικής θεωρείται υποχρεωτική προϋπόθεση για οποιαδήποτε εργασία στο στόμα να προηγείται η θεραπεία στο περιοδόντιο. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτό που μας συμφέρει είναι να διατηρούμε το υγιές του περιοδοντίου, παρά να πηγαίνουμε κάθε έξι μήνες ή ένα χρόνο για καθαρισμό στον οδοντίατρο, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Για κάθε άτομο, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οφείλει να επισκέπτεται τον ολιστικό οδοντίατρό του για τη διατήρηση του υγιούς του περιοδοντίου του είναι διαφορετικό. Το κάθε πότε πρέπει νά επαναλαμβάνεται η επίσκεψη εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της υγείας κάθε ατόμου, από τις συνήθειές του και τον τρόπο ζωής του. Δεν έχει νόημα να θεραπεύουμε κάθε φορά ουλίτιδες ή περιοδοντίτιδες. Νόημα έχει 12 μήνες τον χρόνο να διατηρείται το υγιές στο περιοδόντιό μας. Η παρακολούθηση της στοματικής υγείας, ιδιαίτερα μέσω της ολιστικής προσέγγισης, έχει θέση ακρογωνιαίου λίθου για την εφαρμογή ενός σύγχρονου προγράμματος πρωτοβάθμιας πρόληψης για την υγεία της κοινωνίας, βασισμένου όχι μόνο στη διαχείριση της νόσου, όπως γίνεται δυστυχώς μέχρι και σήμερα.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από πληροφόρηση για την επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση της υγείας της καθημερινά, με παράλληλα προγράμματα αγωγής υγείας στα εκπαιδευτικά προγράμματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι δαπάνες για την υγεία δεν περιορίζονται μόνο με περικοπές. Περιορίζονται θεαματικά, σε μόνιμη βάση, με μία κοινωνία αφυπνισμένη και ενημερωμένη ούτως ώστε να μη συμπεριφέρεται επιθετικά στην υγεία της, το οποίο οφείλεται φυσικά στην άγνοια, με όλα όσα συνεπάγεται για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page